Cody Gakpo geniet, maar wil vooral presteren

Cody Gakpo is één van de vijftien door PSV opgeleide spelers die zich in Zwitserland voorbereiden op het nieuwe seizoen. Maar in tegenstelling tot het gros, is hij voor het eerst mee met de A-selectie. Een kennismaking met de beloftevolle aanvaller.


Gondel 
Cody Gakpo kijkt z’n ogen uit als hij uit de gondel die de spelers van Verbier naar het trainingsveld in het dal brengt, stapt. Met een enigszins bescheiden houding betreedt de jonge Eindhovenaar, 18 jaar oud pas, een paar minuten later het veld. “Ik hoorde zaterdag na de wedstrijd tegen RKC Waalwijk dat ik mee mocht”, vertelt hij na de dinsdagochtendtraining langs het trainingsveld in Le Chable. “De trainer (Phillip Cocu, red.) kwam in de bus naar me toe en vertelde dat ik mee mocht. Een fantastisch gevoel natuurlijk. Dit is waar je het allemaal voor doet, maar ik ben hier niet alleen om te genieten.”


F1 
Gakpo straalt van oor tot oor als hij over zijn eerste ervaringen in Zwitserland vertelt. De aanvaller leerde voetballen op de pleintjes in Stratum, op een steenworp afstand van het Philips Stadion. Hij speelt sinds de F1 bij PSV en wil zijn debuut op trainingskamp laten zien wat hij in zijn mars heeft. “Hier kun je jezelf laten zien. Ik wil per se een goede indruk achterlaten. Spelers en trainers willen me daarbij gelukkig graag helpen.”


Van Nistelrooy 
Dat blijkt tijdens de training als Gakpo mee doet aan een pass-, trap- en afwerkoefening. “Meer snelheid aan die bal, Cody. Kom op nou”, roept Ruud van Nistelrooy als Gakpo een bal bij een medespeler probeert te krijgen. Even later geeft de voormalig topspits Gakpo de credits als hij een bal na een versnelling en kap bijna in de kruising weet te plaatsen. “Ik heb al vaker onder hem getraind. In de A1 en B1 bijvoorbeeld”, vertelt Gakpo over Van Nistelrooy. “Ik ken hem goed, dat is een groot voordeel en natuurlijk kan ik heel veel van hem leren. Hij weet precies hoe je lichaam moet staan ten opzichte van een verdediger om direct na een actie gevaar te stichten. Op dat soort details wijst hij me.”


Luisteren 
De glinstering in Gakpo's ogen verraadt dat hij geniet. En gek is dat zeker niet, gezien de blessure die de snelle buitenspeler vorig seizoen vijf maanden buitenspel zette. “Een week voor de Otten Cup ging het helemaal mis en brak ik mijn kuitbeen. De eerste weken lag ik alleen maar op bed, terwijl al mijn teamgenoten (van PSV onder 19, red.) sterker zag worden. Dat is heel lastig, maar volgens mij ben ik goed teruggekomen. Dit is een prachtige ervaring, maar ik wil daar niet alleen van genieten. Het is genieten en hard werken. Ik luister daarom goed en probeer zoveel mogelijk dingen op te pikken.”