PSV klaar voor Osijek, onderschat Kroaten niet

Hoofdcoach Phillip Cocu wil dit seizoen overwinteren met PSV in de UEFA Europa League. Die doelstelling sprak hij uit in aanloop naar het eerste kwalificatieduel tegen NK Osijek. Een tegenstander met kwaliteiten, vindt Cocu. “Het wordt zeker geen makkelijk duel.”

Kwaliteit    
Een kleine twee weken geleden werd PSV door loting van de UEFA gekoppeld aan NK Osijek of FC Lüzern voor een duel in de voorronde van de UEFA Europa League. Uiteindelijk bleek vorige week donderdag de nummer vier van de Kroatische competitie PSV’s tegenstander in de eerste van de twee voorrondes die PSV moet doorkomen om in het hoofdtoernooi te kunnen uitkomen. Voor het grote publiek de minst bekende van de twee. “Maar”, vertelt Cocu woensdagmiddag in het Philips Stadion “Het is een ploeg met veel kwaliteit.”

“Vaak wordt er over ploegen met een onbekende naam in het voetbal gedacht dat PSV wel even ruim wint. De afgelopen jaren is gebleken dat dat zo niet werkt. Wij mogen absoluut niet met die insteek het veld opgaan. Zeker op technisch vlak is Osijek een goede ploeg. En gezien de vele wisselingen tijdens de eerste wedstrijden in hun competitie, lijken ze op dit moment alles op de Europese wedstrijden te zetten.”

PSV staat er goed voor    
Zijn eigen selectie staat er volgens Cocu goed voor. “Heel goed, ja. We zijn ruim drieënhalve week bezig, hebben een fitte groep en hebben een goed oefenprogramma afgewerkt. De grootste uitdaging de afgelopen weken was om naar deze wedstrijd toewerken, zonder dat het team volledig vaststaat. Dat is lastig, maar de jongens hebben dat uitstekend opgepakt. De elf die morgen starten moeten een goede uitgangspositie creëren.”

Eén van die elf is mogelijk Jorrit Hendrix. Hij lijkt één van de spelers die komend seizoen de volgende stap moet zetten. “Hoe belangrijk ik dit seizoen ga zijn, moet blijken”, blijft de middenvelder zelf op de vlakte. “Ik weet heel goed wat er van mij verwacht wordt, maar ik wil nog niet te ver op de zaken vooruit lopen. Het seizoen is nog niet eens begonnen. Zelf wil ik zoveel mogelijk wedstrijden spelen voor PSV dit jaar en fit blijven.”